29 Apr 2022

Samacheer kalvi 6th Science Term 1 Unit 1 Answers

Samacheer Kalvi 6th Science Term 1 Unit 1 Book Back Question and Answers/Solutions:

Samacheer Kalvi 6th Standard New Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 6 Science Book Term 1 Unit 1 – Measurements Answers/Solutions are provided on this page. 6th Std Science Book is of 1st and 2nd Term consists of 7 units, 3rd Term consists of 6 units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  6th New Science Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Science Book Back Solutions below. See below for the Samacheer Kalvi 6th Science Term 1 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Chapter 1 Term 1 Answers/Solutions Guide PDF:

Science Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Science – Term 1 Unit 1

Measurement

I. Choose the correct answer.

1. The girth of a tree can be measured by
(a) metre scale
(b) metre rod
(e) plastic ruler
(d) measuring tape
Answer:
(d) measuring tape

2. The conversion of 7 m into cm gives
(a) 70 cm
(b) 7 cm
(c) 700 cm
(d) 7000 cm
Answer:
(c) 700 cm

3. Quantity that can be measured Is called
(a) Physical quantity
(b) Measurement
(c) unit
(d) motion
Answer:
(a) Physical quantity

4. Choose the correct one
(a) km > mm > cm > m
(b) km > mm > m > cm
c) km > m > cm > mm
(d) km > cm > m > mm
Answer:
(c) km > m > cm > mm

5. While measuring length of an object using a ruler, the position of your eye should be
(a) Left side of the point.
(b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) Right side of the point
(d) Any where according to one’s convenience.
Answer:
(b) Vertically above the

II. True or False.

  1. We can say that mass of an object is 126 kg.
  2. Length of one’s chest can be measured by using metre scale.
  3. Ten millimetres makes one centimetre.
  4. A hand span is a reliable measure of length.
  5. The SI system of units is accepted everywhere in the world.

Answers:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

III. Fill in the blanks.

  1. SI Unit of length is symbolically represented as _____
  2. 500 gm = _____ kilogram
  3. Distance between Delhi and Chennai can be measured in _____
  4. 1 m = _____ cm.
  5. 5 km = _____ m.

Answers:

  1. m
  2. 5
  3. Kilometer
  4. 100
  5. 5000

IV. Analogy

1. Sugar: Beam balance; Lime juice?
Answer:
Measuring Jar.

2. Height of a person: cm; length of your sharpened pencil lead?
Answer:
mm (millimeter)

3. Milk: volume; vegetables?
Answer:
mass

V. Match the following:

6th science book back questions with answer

Answer:

1 – v; 2 – i; 3 – iv; 4 – ii; 5 – iii





VI. Complete the given table:

6th science book back questions with answer

Answer:

6th science book back questions with answer

VII. Arrange in increasing order of unit.

1 Metre, 1 centimetre, 1 kilometre, and 1 millimetre.
Answer:
1 millimetre < 1 centimetre < 1 Metre < 1 kilometre.

VIII. Answer in a word or two.

1. What is the full form of the SI system?
Answer:
International System of Units.

2. Name any one instrument used for measuring mass.
Answer:
Beam balance.

3. Find the odd one out: Kilogram, millimetre, centimetre, nanometre.
Answer:
Kilogram

4. What is the SI Unit of mass?
Answer:
Kilogram.

5. What are the two parts present in a measurement?
Answer:
A number and the units.

IX. Answer in a sentence or two.

1. Define measurement.
Answer:
The comparison of unknown quantities with some known quantities is known as measurement.

2. Define mass?
Answer:
Mass is the measure of the amount of matter in an object.

3. The distance between the two places is 43.65 km. Convert it into metre and cm.
Answer:
43.65 km is 43650 m [1 km = 1000 m]
43.65 km is 4365000 cm [1 m = 100 cm]

4. What are the rules to be followed to make an accurate measurement with scale?
Answer:

  1. To avoid the parallax error.
  2. Your eye must be exactly in front of vertically above the point where the measurement has to be taken.

X. Solve the following.

1. The distance between your school and your house is 2250 m. Express this distance in kilometre.
Answer:
1 km = 1000 m
Distance between school and house is 2250 m = 2.250 km.

2. While measuring the length of a sharpened pencil, the reading of the scale at one end is 2.0 cm and at the other end is 12.1 cm. What is the length of the pencil?
Answer:
The difference between the two readings is the length of the pencil.
= 12.1 cm – 2.0 cm
= 10.1 cm or 10 cm and 1 mm.

Other Important links for 6th Science Book Back Answers Solutions:

Click here to download the complete Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Solutions – 6th std Science Book Back Solutions




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *