29 Apr 2022

Samacheer kalvi 6th Science Term 3 Unit 5 Answers

Samacheer Kalvi 6th Science Term 3 Unit 5 Book Back Question and Answers/Solutions:

Samacheer Kalvi 6th Standard New Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 6 Science  Book Term 3 Unit 5 Plants in Daily Life Answers/Solutions are provided on this page. 6th Std Science Book is of 1st Term, 2nd Term consists of 7 units and 3rd Term consists of 6 units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  6th New Science Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Science Book Back Solutions below. See below for the Samacheer Kalvi 6th Science Term 3  Unit 5 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Chapter 5 Term 3 Answers/Solutions Guide PDF:

Science Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

6th Science – Term 1 Unit 5

Plants in Daily Life

I. Choose the correct answer :

1. One of the following birds is an example of plant pollinator
(a) Duck
(b) Parrot
(c) Humming bird
(d) Dove
Answer:
(c) Humming bird

2. Natural Mosquito repellant is
a. Nutmag
b. Bamboo
c. Ginger
d. Neem
Answer:
d. Neem

3. Which of the following is not a root?
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Radish
(d) Turnip
Answer:
(a) Potato

4. Which of the following medicinal plants has anticancer properties?
a. Amla
b. Tulasi
c. Turmeric
d. Aloe
Answer:
a. Amla

5. Which is the national tree of India?
(a) Neem tree
(b) Jack tree
(c) Banyan tree
(d) Mango tree
Answer:
(c) Banyan tree

II. Fill in the blanks :

  1. In every year October _______ is celebrated as world food day.
  2. _______ is an example of textile fibre.
  3. I am the state tree of Tamilnadu. Who am I _______ ?
  4. The juice of the leaves of _______ plant relieves cough and bronchitis.
  5. The edible seeds of leguminous plants are called _______

Answers:

  1. Sixteenth
  2. Cotton
  3. Palm tree
  4. Tulasi
  5. Pulses

III. True or False – If False, give the correct answer :

1. Plants grown for decorative purposes are called as softwood.
Answer:
False. Plants grown for decorative purposes are called Ornamental plants.

2. Silkworm eats mulberry leaves.
Answer:
True.

3. Cauliflower is used for ornamental purpose.
Answer:
False. Jasmine is used for ornamental purpose.

4. Cotton cloth is not suitable for summer season.
Answer:
False. Cotton cloth is suitable for summer season.

5. Sugarcane is used as bio fuel.
Answer:
True.




IV. Match the following :

  1. Fibre yielding plant – Chloramine
  2. Hardwood                 – Spice
  3. Neem                         – Hemp
  4. Clove                          – Cereals
  5. Millet                         – Teakwood

Answer:

1 – iii; 2 – v; 3 – i; 4 – ii; 5 – iv

V. Analogy :

1. mango : fruit:: maize : _______
Answer:
cereals.

2. coconut: fibre :: rose : _______
Answer:
ornamental.

3. Bees: Polinate insect:: earthworms : _______
Answer:
Natural manure

VI. Give Very Short Answer:

1. What is food?
Answer:
Any nutritious substance that people or animals eat or drink or that plants absorb in order to maintain life and growth is called Food.

2. What are the medicinal plants?
Answer:
Plants that have ingredients which can be used in drug preparation are known as medicinal plants. (Eg.) Tulsi, Neem etc.

3. How hardwoods differ from softwoods?
Answer:
Hardwoods:

  1. Present in angiosperms (flowering plants)
  2. It is used to prepare furniture, decks, flooring and wooden construction.
  3. Example: Teak, Jackfruit.

Softwoods:

  1. Present in gymnosperm (non-flowering plants)
  2. It is used to produce plywood, wooden boxes, medium-density fibreboard (MDF) and paper making.
  3. Example: Katampu, Pine

4. What is spice?
Answer:
Spices are the aromatic parts of tropical plant traditionally used to flavour food. Bark, roots, leaves, flowers or stems of certain plants primarily used for flavouring colouring or preserving food.
(Eg.) roots – vetiver,
leaves – curry leaves
seeds – fenugreek
flower bud – clove

5. Name any three medicinal plants, which are available in your area?
Answer:
Neem tree, Tulsi tree, Amla tree are the medicinal plants.

6. What are the uses of timber?
Answer:

  1. A timer is used in the construction of buildings, making of furniture
  2. It is used in making fibreboard, paper making.

VII. Give Short Answer:

1. What is a symbiotic relationship?
Answer:

  1. The relationship between animals and plants, benefiting both of them is known as a symbiotic relationship.
  2. (Eg.) Silkworms – feeding on Mulberry leaves – produce silk fibres.
  3. Honey bee – feed on pollen and honey of plants – Agents of cross-pollination and form vegetables and fruits along with honey.

2. Write the uses of neem?
Answer:

  1. Neem leaf is used for leprosy, eye disorders, intestinal worms, stomach upset, skin ulcer, diseases of heart and blood vessels, fever, diabetes and liver problem.
  2. Neem flowers can be used to treat intestinal worm.
  3. Neem oil is rich in vitamin E and fatty acid. It helps to improve skin elasticity.

3. Name any five plants and their parts that we eat.
Answer:

  1. Carrot, Beetroot and radish – Taproots
  2. Potato, Ginger, Turmeric – Underground stem
  3. Curry leaves, Coriander leaves – Leaves
  4. Drum stick – Leaves, Unripe fruit and bark.
  5. Paddy, Wheat, Maize and Ragi – Seeds

Other Important links for 6th Science Book Back Answers Solutions:

Click here to download the complete Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Solutions – 6th std Science Book Back Solutions




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *